Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sunday, March 29, 2015

PUITIS

PUITIS

Seni komunikasi manusia tidak terhad pada suara dan pergerakkan sahaja. Kemampuan otak manusia mengambar dalam fikiran telah menciptakan komunikasi visual. Komunikasi visual manusia yang terawal adalah lukisan. Namun lukisan memerlukan keupayaan yang tinggi untuk menyampaikan dan memahami. Akibatnya lukisan kadangkala membatasi kefahaman manusia antara penyampai dan penerima.
Kemajuan pemikiran manusia menciptakan simbol untuk memudahkan dan meluaskan lagi komunikasi visual. Sehingga hari ini manusia sudah jauh menguasai komunikasi visual dan menjadi alat utama pembenaan ketamadunan.
Adalah perkara biasa seorang pelukis boleh menulis dengan baik dan begitu juga sebaliknya. Di Malaysia juga ramai peseni yang menguasai kedua-dua bidang ini malah sudah tersohor namanya. 
Sebagai sebuah galeri kecil, TITIKMERAH meneruskan konsep kami untuk menganjur pameran- pameran kecil yang menjadi titik-tolak kepada penghasilan acara yang lebih besar dan boleh diketengahkan.
Untuk kali ini kami menganjurkan pameran bertajuk PUITIS (Puisi Terlukis) yang akan disertai oleh tiga pengasas kami iaitu ADEPUTRA MASRI, LATIF MAULAN dan AJIM JUXTA serta seorang pelukis undangan FATHULLAH LUQMAN YUSUFF. Keempat-empat pelukis ini bukan sahaja dikenali melalui lukisannya tetapi juga kebolehan menghasilkan puisi, penulisan dan lirik lagu.
Melalui pameran kecil ini kami mahu mengetengahkan lukisan-lukisan yang dihasilkan melalui puisi ciptaan mereka. Khalayak akan dapat menikmati dan menilai bagaimana suatu maksud atau isu disampaikan melalui dua medium yang berbeza. Latarbelakang pelukis-pelukis ini yang tidak melalui pendidikan formal seni lukis harus utama diharapkan akan memperlihatkan gaya lukisan dan penulisan yang bebas dan berbeza dari kebiasaannya.
Akhirnya matlamat kami sebagai galeri kecil yang mahu merintis dan menjadi benih kepada penghasilan pelukis-pelukis generasi baru dan gaya baru diharapkan akan berada pada landasan yang sepatutnya melalui sokongan khalayak.
Galeri Titikmerah.

No comments:

 
Blogger Templates